Bilåret 2020 i tall

Bilåret 2020 i tall

January 07, 2021 | Innsikt

Elbiler var på topp av salgslista i 2020. Med ny elbilrekord i desember var hver andre nye personbil en nullutslippsbil i 2020. Volkswagen ble største personbilmerke og Audi e-tron ble Norges mest solgte bilmodell i fjor! 

- Vi er på god vei til å nå 2025-målet om at alle nye personbiler skal være nullutslippsbiler innen 2025, sier direktør i Opplysningsrådet for veitrafikken (OFV) Øyvind Solberg Thorsen.
Covid-19-pandemien reduserte bilsalget kraftig i perioden mars-august 2020, men personbilsalget i 2020 endte likevel på over 140.000 solgte biler, som det har gjort hvert eneste år siden 2013. Bilsalget tok seg kraftig opp i siste tertial, og i desember ble det satt ny månedsrekord for desember med 20.574 nye personbiler og elbilrekord med 13.718 solgte biler.

Hva skjedde i bilmarkedet i 2020?

 • Covid-19 pandemien reduserte bilsalget kraftig i perioden mars-august 2020
 • Næringsandelen falt, og salget av kommersielle kjøretøy ble sterkt påvirket av Koronasituasjonen
 • Personbilsalget fikk et voldsomt oppsving i 3. tertial
 • Historisk høyt registreringstall for personbiler i desember 2020
 • Elbilenes markedsandel opp til over 54 prosent på årsbasis
 • Elbilandelen i desember ble 66,7 prosent – den høyeste andelen noensinne
 • Ladbare hybrider økte kraftig i 2020 og fikk over 20 prosent markedsandel
 • Hybridene falt til 8,6 prosent markedsandel
 • Bensinbiler ned til 8 prosent markedsandel og dieselbilene endte på 8,6 prosent
 • Bruktbilsalget satte ny rekord – mer enn 519 000 bruktbiler skiftet eier i 2020
 • Bruktimporten på historisk lavt nivå – 12 348 personbiler ble tatt inn fra utlandet

Rekordlavt CO2-utslipp

CO2-utslippet fra nye personbiler endte på et rekordlavt nivå – 45 g/km, og det med tall fra den nye og strengere målemetoden, WLTP. 

- Utslippene fra nye personbiler i Norge har falt hvert eneste år siden 2006, og vi nådde 2020-målet på 85 g/km CO2 allerede i 2017. Men vi har aldri sett et så lavt CO2-utslipp som i 2020, sier direktør Solberg Thorsen i OFV. Tidligere beregninger gjort ut fra et «snillere» utslippsregime, så 45 g/km CO2 i 2020 er meget bra. Årsaken er selvsagt den store andelen elbiler og ladbare hybrider, sier Solberg Thorsen. Satsingen på elbil koster, men den gir også meget positive ringvirkninger i form av lavere utslipp og bedre luftkvalitet.
måneder med nedgang, sier adm. direktør i Opplysningskontoret for veitrafikken.

Privatpersoner driver elektrifiseringen av bilparken

- Ola og Kari Normann er driverne bak elbilsuksessen i Norge. Nesten 80 prosent av alle elbiler i 2020 er kjøpt av eller disponeres av privatpersoner. Bedrifter og ikke minst det offentlige ser, med noen få unntak, ikke ut til å være pådrivere i elektrifiseringen av bilparken i Norge. Her er det mye som må forandres, sier direktør Solberg Thorsen. Fylkeskommuner, kommuner og offentlige bedrifter bør gå foran som gode eksempler når det gjelder å ta i bruk nullutslippsbiler. Det er ikke bra at Storting og regjering setter målsettinger som ikke blir fulgt opp av det offentlige Norge, sier han.

Ny omsetningsrekord i bruktbilmarkedet

Under Korona-pandemien kjøpte norske bilkjøpere bruktbil som aldri før. Hele 519.288 biler skiftet eier i 2020, en økning fra året før på 9,6 prosent. Vanskelig leveringssituasjon i første halvår, og nødvendigheten av å feriere i eget land var nok et par av årsakene bak den store økningen av bruktbiler i 2020.

Alle grunnlagstall er levert av Statens Vegvesen. Kilde: Opplysningsrådet for veitrafikken

All kjøretøyinformasjon finner du hos oss

Kjøretøyinformasjon er ferskvare. Vi har samlet inn informasjon fra ulike kilder, slik at du som kunde får enkelt tilgang. Hos oss finner du oppdatert på eierinformasjon, teknisk informasjon, priser på ny- og bruktbil, heftelser i kjøretøy samt mye annet innhold. så har. På infotorg kan du bestille tilgang til Kjøretøyregisteret, infotorgKjøretøy, OFV Kjøretøydata, Bruktbilverdi og Småbåtregisteret .

Del