Seks av ti nye personbiler i mai var elbiler

Seks av ti nye personbiler i mai var elbiler

June 08, 2021 | Innsikt

Aldri noensinne har Ford Mustang toppet salgslisten for nye biler i Norge. Så kom elbilvarianten av den velkjente amerikaneren til Norge, og dermed var toppen av pallen sikret. I mai valgte seks av ti nybilkjøpere en ren elbil. To av ti ville ha ladbar bensinhybrid.

En hest i grillen

Nesten ti prosent av nybilsalget i mai måned var det nykommeren Ford Mustang Mach-E som stod for. Av 14 063 nye personbiler, ble det solgt 1 384 eksemplarer av den nye el-versjonen av den velkjente Mustang-traveren. Det var et godt steg ned til andreplassen, som ble kapret av Toyota RAV4 med 853 nye personbiler.

- «En tiger på tanken» er et gammelt slagord som handlet om et drivstoffmerke. I mai handlet bilsalget mye om «en hest i grillen», om Ford Mustang. Aldri før har denne bilen toppet norske salgslister. Så kom «elbilrevolusjonen» som har endret mye, og det er nok bare å gjøre seg klar for mange overraskelser framover, sier direktør Øyvind Solberg Thorsen i Opplysningsrådet for veitrafikken (OFV).

- Kanskje var det nettopp elbilversjonen som gjorde guttedrømmen om en Mustang til virkelighet for mange. Og ikke siden juni 2012 har en bil fra Ford toppet listen over bilmodeller, den gang med Ford Focus, sier han.

Nye merker og modeller gir salgsfart

Nye biler som treffer markedets behov, vil gjøre det bra i salgsstatistikken. Det er hard kamp om bilkundene og hvem som tar førsteplassen ved inngangen til ferien er ikke enkelt å spå. Stadig nye merker og modeller kommer på markedet – og det i et ganske høyt tempo.

- Det er verdt å merke seg at seks av de ti mest solgte bilmodellene i mai var rene elbiler. I tillegg valgte to av ti ladbar hybrid. Hele åttito prosent valgte altså en bil med batteri og ledning, sier Solberg Thorsen.

Elbilsalget i mai måned utgjorde 60,4 prosent, mens ladbare bensinhybrider stod for 21,8 prosent av salget. 8 498 nye elbiler rullet ut på veiene, mens 3 063 nye ladbare bensinhybrider fikk skilter på. Sammenlignet med mai 2020, gikk salget av elbiler opp med 146,6 prosent, og i årets fem første måneder, har elbilsalget økt med 48,7 prosent sett opp mot samme periode i fjor.

Ser vi på nybilsalget i årets fem første måneder, har ladbare bensinhybrider den største salgsøkningen med 83,9 prosent. Størst nedgang har det vært i salg av dieselbiler, som har falt med 35,9 prosent sammenlignet med fjoråret.

Retning 2025-målet

Nybilsalget sett under ett har en relativt god fart – til tross for Covid-19 og alle utfordringene som har fulgt med pandemien. Sammenlignet med samme måned i fjor gikk salget opp med 75,8 prosent i mai. Så langt i år er det solgt 63 538 nye personbiler i årets fem første måneder. Det er en økning på 33,0 prosent sammenlignet med 2020.

- Vi ser en klar og tydelig elektrisk dreining for både person- og varebiler. Og med stadig flere merker og modeller som er rene elektriske biler, vil den økningen høyst sannsynlig bare fortsette. Vi rykker stadig nærmere det politisk fastsatte målet om at alle nye personbiler i 2025 skal være nullutslippsbiler, sier Øyvind Solberg Thorsen.

Stadig flere eierskifter

Svært mange har brukt mai til å kjøpe bruktbil, det var 43 481 eierskifter av personbiler, noe som riktignok er en nedgang på fem prosent sammenlignet med samme måned i 2020. Totalt har det likevel vært en økning på 12 prosent eierskifter så langt i år, og i de fem første månedene har 207 411 personbiler skiftet eier.

El-varebiler i frammarsj

Også blant varebilene er det endringer på gang, og salget av elektriske varebiler skyter fart. I mai var det 637 førstegangsregistrerte nye varebiler, det er en økning på hele 666,3 prosent sammenlignet med samme måned i fjor.

Så langt i år er det solgt 2 753 nye elektriske varebiler, det er en økning på 230,1 prosent sammenlignet med samme periode i 2020.

De fem mest solgte bilmerkene i mai 2021

  1. Toyota
  2. Ford
  3. Volkswagen
  4. Skoda
  5. Volvo

All kjøretøyinformasjon samlet i våre registre

Vi hjelper deg med tilgang til kjøretøydata. På infotorg kan du bestille tilgang til Kjøretøyregisteret, infotorgKjøretøy, OFV Kjøretøydata, Bruktbilverdi og Rapport om kostnader ved bilhold

Del