Boligprisutviklingen i februar

Boligprisutviklingen i februar

March 08, 2018 | Nyheter
Del

Boligprisutviklingen i februar gjenspeiler trender fra siste måneder. Markedet er i ferd med å stabilisere seg. Se boligprisutviklingen for februar og prognose for neste tre år.

Stabil utvikling

Boligprisene steg med 1,1 % i februar 2018 mot februar i fjor i Norge. Ved korreksjon for sesongvariasjoner steg prisene med 0,4 %. På årsbasis er boligprisene nå 2,3 prosent lavere enn for ett år siden. 

– Prisutviklingen i februar bekrefter trenden vi har sett de siste månedene om at boligprisene er i ferd med å stabilisere seg, sier administrerende direktør Christian Dreyer i Eiendom Norge i en pressemelding.

Det er registrert økning i antall boliger solgt. I februar ble det solgt 6.268 boliger. Det er 1,5 prosent flere enn i februar i fjor. Så langt i år er det solgt 5,8% flere boliger enn i 2017.

Etter en periode med svært høy prisvekst i boligmarkedet, og så en periode med nedgang og mye usikkerhet, er dagens situasjon godt nytt både for dem som skal kjøpe og dem som skal selge bolig, mener forbrukerøkonom Magne Gundersen i SpareBank1.

Sterkest økning i Kristiansand

I Oslo steg prisene med 1,4% i februar. Den sterkeste prisoppgangen var på 2,1 prosent i Kristiansand. Svakest var Trondheim med en oppgang på 0,1 prosent. Bergen hadde en prisoppgang på 0,5 prosent, mens Stavanger hadde en økning på 1,8 prosent, Tromsø steg med 0,4 prosent.

Forslag til endring i boliglånforskriften

Det har vært knyttet spenning til eventuelle endringer i boliglånforskriften. Forskriften trådte i kraft 1.januar 2017 og skal gjelde frem til 30. juni i 2018. Nå foreslår finanstilsynet følgende endringer fra 1.juli 2018:

  • Hoveddelene i boliglånsforskriften beholdes slik den er i dag – dette gjelder blant annet kravet til maks lån på 5 ganger inntekt
  • Krav om 15 prosent egenkapital til boliglån beholdes
  • Krav om 40 prosent egenkapital for lån til sekundærboliger droppes
  • Bankene får mindre fleksibilitet ved utlån

Bankenes såkalte «fleksibilitetskvote» strammes inn fra 10 til 8 prosent for hele landet. Dette er kvoten for lån der bankene kan fravike kravene i forskriften. Oslo har etter gjeldende forskrift 8 prosent kvote. Nå innføres det 8% i hele landet.

SSB venter tre år med boligprisvekst

Slik ser SSB sin boligprognose ut 8.mars 2018:

2018: -2,8%

2019: +1,1%

2020: +1,5%

2021: +2,3%

Kilder: Eiendom Norge, FINN.no, Eiendomsverdi AS, Dn.no, SSB og ABC nyheter.

 All eiendomsinformasjon med et søk

Med EVRY boligverdirapport hjelper vi deg raskt og enkelt med å sjekke boligpriser i hele landet. Denne tjenesten tar utgangspunkt i prisvekststatistikken på eiendomssalg til Statistisk sentralbyrå, og kan gi deg en forventet pris på boligen din eller den eiendommen du ønsker å sjekke.

 

Kontakt oss for mer informasjon

Hent informasjonen du trenger på en enkel og intuitivt måte fra infotorg.

Del
1.0