Full fart for bilsalget i sommer

Full fart for bilsalget i sommer

August 31, 2021 | Innsikt

Fellesferien er over for de fleste, og mange har brukt ferietid i ny bil. For nybilsalget har hatt god fart gjennom hele juli, og 10 507 førstegangsregistrerte nye personbiler er en økning på 7,5 prosent sett opp mot juli i fjor.

Mange har denne sommeren lagt merke til en ny bilmodell med hest i grillen. For første gang på lenge topper Ford salgslistene, og det er den helt nye Ford Mustang Mach-E som har gjort sitt inntog. Hele 898 av denne bilmodellen er utlevert i juli.

- Drømmen om en Ford Mustang har nå tydeligvis gått i oppfyllelse for mange. For den nye Mustang-modellen, som er en ren elbil, topper nybilsalget i juli. Samlet sett tyder salgstallene for nye biler, som klart domineres av elbiler, på at rekkevidde- og ladeangst er i ferd med å bli historie. Nå vil nesten «alle» ha elbil, sier direktør Øyvind Solberg Thorsen i Opplysningsrådet for veitrafikken (OFV).

Elbilandelen fortsetter å øke

Økningen i nybilsalget for juli er på 7,5 prosent sammenlignet med 2020. Ser vi årets sju første måneder under ett, har nybilsalget økt med 36,9 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. Så langt i år er det registrert 94 437 nye personbiler, mot 68 999 i 2020. Av disse er 54 789 rene elbiler, en økning på 66,5 prosent.
Av totalt 10 507 førstegangsregistrerte nye personbiler i juli, var hele 6 730 rene elbiler, som betyr at mer enn 64 prosent av alle nye personbiler var helelektriske.

Ladbare hybrider er det også en del som velger. I juli var det 2 093 førstegangsregistrerte nye ladbare bensinhybrider, og 73 ladbare dieselhybrider.

Elektrifisert personbiltransport blir normalen

Så langt i år er flere enn åtte av ti nye personbiler, hele 82,7 prosent, ladbare – det vil si at de enten er helelektriske, eller ladbare hybrider. Av dette er 57,3 prosent rene elbiler, mens 24,4 prosent er ladbare bensinhybrider. I juni var elbilandelen 64,6 prosent. Det er opp hele 20,7 prosentpoeng fra samme måned i fjor da elbilandelen var 43,9 prosent. Salget av nye diesel- og bensinbiler utgjør nå kun rundt 10 prosent til sammen, mens bensinhybrider har 7,1 prosent av nybilsalget hittil i år.

- Tendensen viser klart og tydelig at elbilen ikke bare er interessant. Det er elbil som er førstevalget for de aller fleste. Norge har i lang tid gått foran, og vi ser at Europa og andre deler av verden følger etter. Fram mot 2025 vil vi høyst sannsynlig se at elektrifisert personbiltransport er det normale. Ikke bare her, men også på kontinentet, sier Solberg Thorsen.

- Elbilene kommer i stadig flere merker og modeller, elbilteknologien er i ferd med å bli moden, og nå skjer det noe med oss. Elbilen er virkelig i ferd med å bli den nye normen, med priser, størrelser og tekniske løsninger de fleste ønsker seg og trenger i hverdagen, sier han.

Salgslistene understreker dette, der de tre mest solgte nye bilene er rene elbiler: Ford Mustang Mach-E, Skoda Enyaq og den nye modellen Hyundai IONIQ5.

Økning i alt bilsalg

Heller ikke bruktbilsalget har vært preget av ferie. Selv om det har gått ned 10 prosent i juli, så har antall eierskifter økt med 5,4 prosent totalt siden nyttår. I juli byttet 48 588 personbiler eier, mens antall eierskifter for året så langt er 309 568.

- Vi ser at trykket i bilmarkedet fortsetter, både i ny- og bruktbilmarkedet. At antall eierskifter går litt ned midt i ferien er ingen overraskelse. Bruktbilsalget i sommermånedene i fjor var ekstraordinært høyt, og kanskje har en del av de som vurderte å kjøpe bruktbil i stedet valgt å kjøpe seg en ny elbil, sier Solberg Thorsen.


Også bruktimporten har økt i juli, da ble 1 805 personbiler importert til Norge – det gir en økning på 34,3 prosent sammenlignet med samme måned i fjor. Totalt er det bruktimportert 10 094 personbiler siden nyttår, en økning på 60 prosent sammenlignet med samme periode i 2020. Bruktimporten er likevel på et relativt lavt nivå så langt i 2021, sammenlignet med tidligere år.

Antall el-varebiler øker

Det blir også stadig flere som velger elektrifiserte varebiler. Så langt i år er det 3 437 førstegangsregistrerte nye varebiler. Det er en økning på hele 208,8 prosent sammenlignet med årets sju første måneder i 2020.

- Det er interessant å observere at flere nybilkjøpere nå opplever at elektriske varebiler er konkurransedyktige og et fornuftig valg, sier Solberg Thorsen.

- Vi forventer at denne trenden vil bli fortsette og kanskje bli forsterket som en følge av at markedstilbudet vil øke.

Kilde: OFV Statistikk

All kjøretøyinformasjon samlet i våre registre

Vi hjelper deg med tilgang til kjøretøydata. På infotorg kan du bestille tilgang til Kjøretøyregisteret, infotorgKjøretøy, OFV Kjøretøydata, Bruktbilverdi og Rapport om kostnader ved bilhold

Del