Gode helsetjenester bygges på gode data

Gode helsetjenester bygges på gode data

|

Det er ikke ofte vi tenker på data når det oppstår en situasjon og vi har behov for helsetjenester, enten hos fastlege, helsestasjon eller akuttmottak. Ting skal skje automatisk og smidig for oss innbyggere. Gode helsetjenester er avhengig av korrekte opplysninger fra Folkeregisteret, ellers kan pasienthåndtering og helsetjenestene bli forsinket, og det kan i verste fall oppstå kritiske situasjoner. Gode Data Governance-tjenester ivaretar dette.

Der våre Data Access-tjenester gir virksomhetene tilgang til ulike kilder og data, gir våre Data Governance-tjenester dere mulighet for å vedlikeholde og verdiøke tjenestetilbudet. Vi tilbyr ulike tjenester som gjør det mulig å validere kvaliteten på dataene dine, og formelt styre disse ressursene i egen organisasjon på en god måte.

Så hvordan påvirker data helsetjenester i praksis?

Helsenett får mye grunnleggende data fra Infotorg, som for eksempel oppdaterte Folkeregisterdata. Dette deles videre til ca 1700 helseforetak i hele Norge. Disse brukes for å gi gode helsetjenester til alle i Norge. Uten denne informasjonen finnes ikke en person i systemene hos fastlegen eller på sykehuset. Feil i slike data kan forsinke prosesser på legevakt eller sykehus. Dataene brukes også ved utrykning av ambulanse, så det er kritisk at pasientene har riktig adresse, slik at ambulansen kommer fram til riktig person på riktig adresse.

På Infotorg holder vi alle Folkeregisterdata oppdaterte fortløpende. Dataene leveres til helsesektorens mange ulike fagsystemer, som Data Governance-tjenester.

Vi setter våre kunders behov høyt

- Infotorg har en lang historie og høy kompetanse innenfor Folkeregisterdata, og har etablert seg som en pålitelig leverandør av data til Helse-Norge. Vi tilpasser oss kundenes behov og jobber kontinuerlig med å sikre at oppdaterte data blir tilgjengelige på en rask og pålitelig måte. Et eksempel på dette var da det oppsto et økt behov for hyppige oppdateringer på grunn av en stor tilstrømning av flyktninger fra Ukraina, forteller Skjervald Tvedt, Product Manager i Tietoevry.

I mars 2023 fikk vi en etterspørsel om hvordan vi kunne hjelpe til med å gjøre dataene mer tilgjengelige for helseforetak, på grunn av forventet ankomst av ukrainske flyktninger til Norge. Kort fortalt trengte Norsk Helsenett å øke antallet oppdateringer per uke, og også motta dataene tidligere for å kunne gi så oppdatert informasjon som mulig til alle mottakende enheter.

Våre utviklere var ivrige etter å hjelpe til. På under to uker hadde vi utviklet, testet og satt i produksjon en løsning som både økte oppdateringene fra 5 til 7 dager i uken, og leverte dataene 2 timer tidligere hver dag. Dette betyr at enheter som yter helsetjenester for flyktninger vil ha raskere tilgang til personnummer og relevant informasjon om hver person som ankommer.

Det skjer ca 25 000 endringer i Folkeregisteret daglig!

Data Governance for effektive helsetjenester

Data Governance-tjenester gjør det mulig å validere kvaliteten på dataene dine, og formelt styre disse ressursene i egen organisasjon på en god måte. Dette kan være data til førstegangs informasjon om en innbygger i forbindelse med et tjenestetilbud. Senere oppdatering og vedlikehold av informasjon gjøres, når noe endrer seg for personene av relevans for prosessen.

Data og datatjenester fra Infotorg integreres i hundretalls av systemer. Vi kan supportere virksomheter med data til:

  • Onboarding av et tjenesteforhold
  • Vedlikehold og berikelse av relevante data for å ytterligere kunne utvide relevant tjenestetilbud
  • Avvikling av tjenester

Vi hjelper også virksomheter å systematisere og forberede data i henhold til retningslinjer for analyseformål.

Kom i gang med Data Governance

Vi leverer Data Governance-tjenester til mange segmenter i dag, som Bank og Finans, Forsikring, Helse-Norge, samt flere andre bransjer. Få tilgang til mange datakilder og ulike datakvalitets-, innsikts- og analyseløsninger. Ta gjerne en titt på våre øvrige tjenester.

La oss diskutere hvordan vi kan hjelpe deg å sikre datakvalitet og levere oppdaterte data til dine kritiske systemer. Kontakt oss på ajour@tietoevry.com eller Product Manager for Data Governence skjervald.tvedt@tietoevry.com

Kontakt oss

All informasjon om Folkeregisteret

Folkeregisteret gir deg oppdatert informasjon om alle registrerte personer bosatt i Norge, og norske statsborgere bosatt i utlandet.

Les mer