Nå er sommeren og båtsesongen her

Nå er sommeren og båtsesongen her

|

Småbåtregisteret er Norges største båtregister med over 400 000 registrerte fartøy. Daglig benyttes registeret av våre redningsskøyter, politi, forsikringsselskaper og andre aktører som har behov for raskt å kunne søke opp korrekt informasjon om båt og båteier.

Finn båten i Småbåtregisteret på infotorg

På infotorg finner du Småbåtregisteret under fanen Kjøretøy.

Småbåtregisteret leveres av Redningsselskapet og er det viktigste verktøyet for å kunne finne riktig eier av en båt av størrelse under 15 meters lengde.

Selv om mange planlegger reise utenlands i ferien, vil nok fortsatt svært mange også denne sommeren bruke feriedagene i hjemlandet. Og mange av disse vil nok bruke mye av tiden i båten. Mange planlegger ferien på vannet i ny båt. Gjør det enkelt for de som eventuelt må komme deg til unnsetning på vannet dersom det skjer noe. Registrer båten din i småbåtregisteret i dag!

For deg som jobber med båt eller beslektede tjenester, søk om tilgang i dag til småbåtregisteret på infotorg, den komplette informasjonsportalen!

Til slutt et tips om hva eddik kan hjelpe deg med i båten. Artikkelen er hentet fra Redningsselskapet og skrevet av Trond J. Hansen.

Eddik i båt

Eddik kan brukes til veldig mye utover matlaging. I båten er det faktisk mange områder du kan bruke eddik effektivt. Her er en fullstendig oversikt over hvor du kan bruke eddik i båt, og mange andre gode tips!

Mange husholdningsprodukter egner seg utmerket til båtvedlikehold. Vanlig eddik, som bare koster noen få kroner, er nærmest et universalmiddel. Det har utrolig mange anvendelsesområder i båt. Ofte er det like effektivt å vaske med eddik som spesialprodukter, og alltid mye rimeligere. Eddiken som normalt brukes er vanlig hvit eddik på 5-7%. Eplecidereddiken har en del anvendelsesområder og i noen tilfeller brukes det 35% eddik-konsentrat. Sitronsyre og natron har mange av de samme bruksområdene, gjerne i kombinasjon med eddik.

På badet

På badet er det mye du kan vaske med eddik, alt fra avkalkning av ventiler til speil!

1. Til generell rengjøring på badet kan du lage en blanding med to deler vann, én del eddik og noen dråper med vanlig oppvaskmiddel. Ha dette på en sprayflaske. Fungerer utmerket på glass, plast, krom og rustfritt stål – forhindrer dugg på speil.

2. Toalettrens. Pump jevnlig 1-2 desiliter eddik gjennom toalettsystemet. Det renser toalettet, ventiler i toalettet, slanger, septiktank og kuleventiler. Vanlig eddik til forebyggende, sterkere til fjerning av kalk i systemet (forsiktig om du har aluminiumstank).

Sjekk ut Eco Clean Flush Block for å unngå forkalkninger.

3. Fjerne avleiringer. Det danner seg ofte avleiringer i slangene fra vasker og dusj, dette kan lukte litt. Steng bunnventilene og hell i en blanding av eddik. La det virke en stund og skyll så gjennom med ferskvann. Er avløpet tett kan du først ha i litt natron og så eddik, skyll etter en stund med kaldt vann. Fungerer godt i dusjavløp.

4. Til rengjøring av toalettsystemet i båten er eddik suverent, og nesten påkrevd. Jevnlig bør du pumpe 1-2 desiliter eddik gjennom toalettsystemet.

5. Sunt klima i septiktanken. Eddik bidrar til å hindre kalkavleiringer og urinstein-avleiringer i systemet og gir et sunnere klima i septiktanken. Bruk gjerne eddik til rengjøring av deler i toalettet, ikke minst til jokerventilen – tilbakeslagsventilen.

6. Rengjøre septiktank. Septiktanken kan rengjøres med eddik eller sitronsyre, eller en blanding av disse. La det virke en stund før septiken skylles grundig med ferskvann. Vær forsiktig dersom det er aluminiumstank.

7. Speil. Baderomspeil er veldig lurt å vaske med eddik. Da dugger det mindre. Eddik fjerner effektivt rester av tannkrem i vasken og duger ellers til alt på badet.

Innvendig på båt

Innvendig på båten din er det mange ting som du kan bruke eddik til.

1. Universell rengjøring. Eddik kan benyttes både til vanlig rengjøring om bord og til grundigere vårrengjøring. For universell rengjøring ha gjerne to sprayflasker med ulike blandinger. I den ene lager du blandingen som nevnt ovenfor. Den fungerer på de fleste flater til lettere rengjøring. Til mer skitne flater kan du lage en blanding med ½ kopp hvit eddik, 1 kopp ammoniakk, ¼ kopp natron til 4 liter vann. Spray lett på og tørk av med en ren klut eller tørkepapir.

2. Frisk opp treverk. Riper og slitasje på innredning i tre, kan friskes opp med en blanding av eplecidereddik og jod. Blandingen påføres med pensel. For mørkere tresorter brukes mer jod, mer eddik for lysere tresorter.

3. Revitalisere skinn. Skinn i puter og stoler kan revitaliseres med en blanding av hvit eddik og linolje. Spray blandingen jevnt over skinnet. La det virke en stund og gni det av med en ren klut.

4. Glansfult stål. For å rengjøre krom og rustfritt stål kan du spraye med en ren hvit eddik. Gni med en myk klut for å få frem glansen i stålet. Kan også brukes til messing, bronse og kobber.

5. Fjerne fugleskit. Fugleskitt fjernes effektivt ved å spraye på fullstyrke eplecidereddik. Eventuelt ha litt eddik på en klut og tørke bort svineriet.

6. Til alvorlige fettflekker, for eksempel rundt komfyren etter steking, kan du bruke ufortynnet hvit eddik på en svamp. Bruk deretter en svamp med rent vann og tørk så med en tørr klut. Du kan også blande noen spiseskjeer i oppvaskmiddelet.

7. Fjerne røykelukt. Har noen røykt i båten er eddik uhyre effektivt for å ta bort røykelukt, som lett setter seg i tekstiler og annen innredning. Sett ut en skål med eddik.

8. Rent panel. Eddik er fint til rengjøring av instrument– og bryterpanel og annet elektronisk utstyr. Bland like deler av eddik og vann. Fukt en ren klut med blandingen og vri den. Tørk så av det som skal rengjøres.

Utvendig på båt

Eddik er også svært nyttig når det kommer til å vaske båten utvendig eller rengjøre motordeler.

1. Fjerne klistremerker. Vil du fjerne klistremerker på skroget, eller andre steder, kan du bruke eddik med full styrke. Det kan være for å ta bort båtnavn eller årlige dekaler (VHF/RS-medlem osv).

2. God sikt. Om vindusviskerne tar dårlig, kan du rengjøre dem med full styrke eddik på en klut som du dra over bladene. Brukes båten om vinteren kan du holde vinduene frostfrie ved å spraye med en blanding av 3 deler eddik og 1 del vann.

3. Rengjøre motordeler. Eddik kan effektivt brukes til rengjøring av motordeler – spesielt deler i kjølevannsystemet, siden eddik hjelper til med å løse opp kalkavleiringer.

4. Skittent verktøy. Har du verktøy som er klissete og skittent kan du rengjøre det med eddik. Bruk full styrke eddik på en klut, vask bort smusset og tørk så med en tørr klut.

Få tilgang til all kjøretøyinformasjon

Vi hjelper deg med tilgang til kjøretøydata. På infotorg kan du bestille tilgang til infotorgKjøretøy, OFV Kjøretøydata, Bruktbilverdi og Småbåtregisteret.

Les mer om våre registre og bestill tilgang allerede i dag.

Kontakt oss

Småbåtregisteret

Er du på jakt etter hvem som eier en båt, tidspunkt for registrering eller tekniske opplysninger om den? I småbåtregisteret finner du oppdaterte opplysninger om alle båter som er registrert – samlet på ett sted.

Bestill her